Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» щодо застосування реєстраторів розрахункових операцій та програмних реєстраторів розрахункових операцій

опубліковано 22 березня 2024 о 14:33

У Новосанжарській ДПІ Головного управління ДПС у Полтавській області на запитання платників податків під час чергового сеансу телефонного зв’язку «гаряча лінія» щодо застосування реєстраторів розрахункових операцій  та програмних реєстраторів розрахункових операцій  відповідала начальниця Новосанжарської ДПІ Головного управління ДПС у Полтавській області  Ольга Яценко.

Під час спілкування посадовиця наголошувала суб’єктам господарювання, що застосування РРО чи ПРРО є обов’язковим для усіх суб’єктів господарювання, незалежно від видів діяльності та систем оподаткування, які здійснюють розрахункові операції. Законодавством дозволено не застосовувати РРО тільки платникам єдиного податку 1 групи або інших груп при здійсненні роздрібної торгівлі на території села та селища товарами (крім підакцизних товарів), за умови використання книг обліку розрахункових операцій та розрахункових книжок та дотримання торгівцями інших норм, передбачених законодавством. 

Частіше платники цікавилися розмірами штрафів за порушення вимог Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» та датою початку їх застосування.  

Так, Ольга Яценко роз’яснила, що починаючи з 01.10.2023 року до порушників порядку проведення розрахунків будуть застосовуватися штрафні санкції незалежно від сфери їх діяльності. При цьому, Законом № 3219 суттєво зменшено розміри штрафних (фінансових) санкцій для фізичних осіб-підприємців, які є платниками єдиного податку, із 100% до 25% вартості проданих товарів (робіт, послуг) за перше порушення та з 150 % до 50 % відповідно за  друге та наступне порушення. Також, наголошувалось, що платники звільняються від відповідальності за порушення, вчинені ними у період з 1 січня 2022 року до 1 жовтня 2023 року, крім відповідальності за порушення порядку здійснення розрахункових операцій при продажу підакцизних товарів, здійснення діяльності з купівлі/продажу іноземної валюти, діяльності у сфері організації та проведення азартних ігор.

Платників також цікавили переваги застосування ПРРО, порядок його реєстрації та використання. А отже, начальник ДПІ акцентувала увагу, що програмний РРО має беззаперечні переваги перед класичним, оскільки дозволяє використовувати безкоштовне програмне рішення від ДПС (ПРРО), яке забезпечує функціональні можливості, що відповідають вимогам Закону України №265, необмежений термін використання, швидка реєстрація та встановлення програмного забезпечення, можливість відправляти фіскальні чеки покупцям в електронному вигляді.

 Кожному платнику податків, який зателефонував на «гарячу лінію», було надано вичерпне роз’яснення.

 Новосанжарська ДПІ ГУ ДПС у Полтавській області