Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Фахівці Кобеляцької ДПІ надають фахові консультації платникам

опубліковано 06 березня 2024 о 14:21

Плата за землю – обов’язковий платіж у складі податку на майно, що справляється у формі земельного податку або орендної плати за земельні ділянки державної і комунальної власності (відповідно до п.п. 14.1.147 п. 14.1 ст. 14 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VІ (зі змінами та доповненнями). Про це консультують платників Кобеляцької та Білицької територіальних громад.

Земельний податок – обов’язковий платіж, що справляється з власників земельних ділянок та земельних часток (паїв), а також постійних землекористувачів (п.п. 14.1.72 п. 14.1 ст. 14 ПКУ).

Базою оподаткування для земельних ділянок, нормативну грошову оцінку яких проведено, є їхня оцінка з урахуванням коефіцієнта індексації, визначеного відповідно до положень ПКУ. Податкові зобов’язання для таких ділянок визначаються із застосуванням відсоткових розмірів ставок земельного податку, граничні межі яких визначено ст. 274 ПКУ.

Днями до ЦОП Кобеляцької ДПІ звернулася громадянка для надання роз’яснення щодо правильності обчислення суми земельного податку, нарахованого за 2023 рік. Головний державний інспектор Кобеляцької державної податкової інспекції Ярина Білоусько в ході зустрічі з платником провела звірку щодо відповідності площ земельних ділянок, які перебувають на обліку в ДПІ, фактичним даним та детального розрахунку земельного податку, який підлягає сплаті громадянину.

Крім того, фізичні особи з використанням кваліфікованого електронного підпису, мають можливість переглянути сформовані податкові повідомлення-рішення щодо сум нарахованих їм податкових зобов’язань з плати за землю, в меню «ЕК для громадян» приватної частини Електронного кабінету, вхід до якого здійснюється за адресою: http://cabinet.tax.gov.ua, а також через офіційний вебпортал ДПС.

Кобеляцька ДПІ ГУ ДПС у Полтавській області