Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

У Карлівській ДПІ відбувся сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія»

опубліковано 27 лютого 2024 о 13:38

Нещодавно у Карлівській ДПІ Головного управління ДПС у Полтавській області відбувся сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» на тему  декларування доходів громадян, отриманих за звітний (податковий) 2023 рік.

На запитання платників відповідав начальник ДПІ Андрій Гизила.

Пропонуємо Вашій увазі відповіді на деякі запитання, що надійшли від платників податків.

 Як подати декларацію про майновий стан і доходи?

Подати податкову декларацію про майновий стан і доходи платники податків можуть на вибір в один із таких способів:

- особисто або уповноваженою на це особою,

- надіслати поштою з повідомленням про вручення та описом вкладення,

- в електронній формі засобами електронного зв’язку з дотриманням вимог законів щодо електронного документообігу.

Для зручності платників та спрощення процедури декларування доходів громадянами, на офіційному вебпорталі ДПС в Електронному кабінеті (https://cabinet.tax.gov.ua) у розділі «ЕК для громадян» працює електронний сервіс «Декларація про майновий стан і доходи».

Варто наголосити, що з 01 січня 2024 року введена в дію нова форма податкової декларації та інструкція щодо її заповнення, оновлена редакція яких затверджена Міністерством фінансів України від 28 серпня 2023 року № 467 «Про затвердження Змін до форми податкової декларації про майновий стан і доходи та Інструкції щодо заповнення податкової декларації про майновий стан і доходи», зареєстрованого в Міністерстві юстиції України від 18 жовтня 2023 року за №1817/40873.

За якою податковою адресою фізична особа повинна подати річну податкову декларацію про майновий стан і доходи?

Фізична особа – платник податку подає податкову декларацію про майновий стан і доходи  за звітний (податковий) період 2023 рік до контролюючого органу за своєю податковою адресою, тобто за місцем проживання фізичної особи, за яким вона береться на облік як платник податку в контролюючому органі.

У разі якщо платник податку, відповідно до норм чинного законодавства, зобов’язаний (має право) надати річну декларацію, але на той час проживає  не за місцем реєстрації (прописки), то ця форма звітності все одно подається до контролюючого органу за податковою адресою, тобто за місцем реєстрації згідно з паспортними даними. Окрім того, якщо фізична особа знята з реєстрації за однією адресою, але ще не зареєстрована за іншою, то вона повинна подавати декларацію до податкового органу за попередньою податковою адресою.

Додатково повідомляємо, що Карлівська ДПІ щосереди з 10:00 до 11:00 години проводить сеанси телефонного зв’язку «гаряча лінія» з питань декларування доходів громадян за телефоном (05346) 2-30-68.

Карлівська ДПІ ГУ ДПС у Полтавській області