Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» на тему: «Деклараційна кампанія – 2024»

опубліковано 12 лютого 2024 о 15:00

Нещодавно у Миргородській ДПІ Головного управління ДПС у Полтавській області було проведено сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» на тему  «Кампанія декларування – 2024». На запитання платників податків відповідала начальниця Миргородської  ДПІ Людмила Подоляка.
У ході спілкування, посадовець роз’яснила, що з 01 січня 2024 року розпочалась кампанія декларування громадянами доходів, отриманих у 2023 році. Податкову декларацію про майновий стан і доходи (далі – податкова декларація), подають фізичні особи – підприємці (крім осіб, що обрали спрощену систему оподаткування) та фізичні особи, які здійснюють незалежну професійну діяльність, а також  громадяни, у яких виникає обов’язок щодо подання податкової декларації, у строк до 01 травня року, наступного за звітним, тобто до 1 травня 2024 року.
Посадовець проінформувала, що резиденти, які виїжджають за кордон на постійне місце проживання, подають податкову декларацію не пізніше 60 календарних днів, що передують виїзду, а  фізичні особи, у яких є право на податкову знижку – до 31 грудня (включно) наступного за звітним податкового року.
Людмила Подоляка  повідомила, що 01.01.2024 введено в дію нову форму податкової декларації про майновий стан і доходи, у зв’язку із набранням чинності наказу Міністерства фінансів України від 28 серпня 2023 року №467 «Про затвердження  Змін до форми податкової декларації про майновий стан і доходи та Інструкції щодо заповнення податкової декларації про майновий стан і доходи», зареєстрованого в Мінюсті 18 жовтня 2023 року за № 1817/40873. 
Дозвонювачі також дізналися, що для зручності платників та спрощення процедури декларування доходів громадянами, на веб-порталі ДПС в Електронному кабінеті (https://cabinet.tax.gov.ua/) у розділі «ЕК для громадян» працює електронний сервіс «Декларація про майновий стан і доходи». За допомогою цього сервісу можна заповнити декларацію та надіслати її до контролюючого органу в електронному вигляді з копіями первинних документів, зокрема, для використання права на податкову знижку.
Посадовець також розповіла як розміри мінімальної заробітної плати та прожиткового мінімуму на працездатну особу, встановлені на 2024 рік, впливають на оподаткуванні фізичних осіб – підприємців. 
Кожному платнику податків, який зателефонував на «гарячу лінію», було надано повну та вичерпну відповідь у межах чинного законодавства.

Миргородська ДПІ ГУ ДПС у Полтавській області