Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Декларування доходів громадян та право на податкову знижку

опубліковано 23 листопада 2023 о 13:18

У Решетилівській  ДПІ Головного управління ДПС у Полтавській  області проведено черговий сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» з питань декларування доходів фізичних осіб та права громадян на податкову знижку.

На питання додзвонювачів відповідав начальник Решетилівської ДПІ ГУ ДПС у Полтавській області   Віталій Найдьон.

Платників податків, серед іншого, цікавило питання,  чи необхідно фізичній особі подавати декларацію про майновий стан і доходи в разі списання банком боргу такої особи. Віталій Найдьон зазначив, що відповідно до підпункту 164.2.17 пункту 164.2 статті 164 Податкового кодексу України сума анульованого боргу вважається додатковим благом та включається до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу.

Декларування доходу, отриманого у вигляді додаткового блага обов’язкове у разі якщо сума прощеного боргу перевищує 25 відсотків однієї мінімальної заробітної плати (у розрахунку на рік), встановленої на 1 січня звітного податкового року.

Дохід у вигляді прощеного боргу слід відображати у розділі II податкової декларації «Доходи, які включаються до загального річного оподатковуваного доходу», у рядку 10.9.1 «у вигляді додаткового блага прощений (анульований) борг за кредитом, що отриманий на придбання житла (іпотечний кредит, автомобіля, тощо)». Зазначений дохід оподатковується податком на доходи фізичних осіб за ставкою 18 відсотків та військовим збором за ставкою 1,5 відсотка.

Серед інших запитань були також питання щодо можливості використання податкової знижки. Зокрема цікавило питання чи має право на податкову знижку військовослужбовець, який отримує грошове забезпечення. Віталій Найдьон повідомив, що згідно норм Податкового кодексу України передбачено, що загальна сума податкової знижки, нарахована платнику податку в звітному податковому році, не може перевищувати суми річного загального оподатковуваного доходу платника податку, нарахованого як заробітна плата. Військовослужбовець отримує грошове забезпечення, тому не має права на застосування податкової знижки.

Право на податкову знижку має фізична особа, яка є найманою особою, виключно до доходів, одержаних протягом року у вигляді заробітної плати.

Під час спілкування усі додзвонювачі отримали вичерпні відповіді на свої питання у межах чинного законодавства.

Решетилівська ДПІ ГУ  ДПС у Полтавській області