Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Про новації податкового законодавства під час зустрічі з головою Оболонської ТГ

опубліковано 27 вересня 2023 о 09:36

Основною темою зустрічі начальниці Семенівської ДПІ Головного управління ДПС у Полтавській області Любові Волошин з головою Оболонської  територіальної громади Борисом Пустовойтовим стали новації податкового законодавства, передбачені Законом України від 30.06.2023 №3219-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану» (далі – Закон № 3219), та обговорення спільних заходів інформування платників податків про ці зміни. 

У ході спілкування були проаналізовані питання щодо наповнення бюджету, проблеми, які виникають у бізнесу під час здійснення господарскьої діяльності та окреслено шляхи їх вирішення, за участі соціально відповідального бізнесу та активу територіальних громад. 

Ключовим стало питання застосування суб’єктами господарювання, зокрема фізособами – підприємцями РРО та програмних РРО. Оскільки, використання бізнесом касових апаратів – це звична практика європейських країн, яка насамперед є свідченням прозорої економіки, а отже чесного бізнесу.

Любов Волошин наголосила, що Закон № 3219 передбачає відновлення дії норм податкового законодавства, які були призупинені у зв’язку з  введенням воєнного стану в Україні  та не встановлює нових вимог для мікробізнесу. Фізичні особи – підприємці  – платники єдиного ІІ – ІV груп згідно з вимогами Податкового кодексу України з 1 січня 2022 року зобов’язані застосовувати РРО/ПРРО при здійсненні розрахункових операцій незалежно від виду діяльності та обсягу доходу.

Говорили також про повноту сплати податків в умовах воєнного часу, легалізацію трудових відносин, зокрема, посадовець наголосила на дотриманні трудового законодавства при прийнятті працедавцями на роботу найманих працівників, а також виплати їм заробітної плати не менше мінімально встановленого законодавством рівня.  

Учасники зустрічі  домовилися про співпрацю щодо популяризації престижності ведення чесного бізнесу та чіткого дотримання вимог податкового законодавства громадянами та суб’єктами господарювання громади.  Адже взаємодія податкової служби та органів місцевого самоврядування сприяє наповненню місцевих бюджетів, а це посилює спроможність  територіальних громад.

Також очільниця Семенівської ДПІ зазначила, що для отримання консультацій платники податків можуть звертатися до Головного управління ДПС у Полтавській області за телефонами «гарячих ліній» (https://poltava.tax.gov.ua/kontakti/), отримувати корисну інформацію на субсайті Головного управління ДПС у Полтавській області (https://poltava.tax.gov.ua/), а також безпосередньо в Центрі обслуговування платників Семенівської  ДПІ Головного управління ДПС у Полтавській області за адресою смт.Семенівка, вул.Незалежності, 4 або за телефоном (05341) 9-15-32.

Семенівська ДПІ  ГУ ДПС у Полтавській області