Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Про податкові новації говорили в ДПІ у м. Полтаві на робочій зустрічі з начальником управління з питань організаційного забезпечення та матеріально-технічного обслуговування територій

опубліковано 21 вересня 2023 о 13:03

У рамках проведення інформаційно – роз’яснювальної кампанії щодо новацій податкового законодавства, передбачених Законом України від 30 червня 2023 року № 3219-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану», 20 вересня 2023 року заступником начальника ДПІ – начальником відділу податкових сервісів та звітності, організації роботи ЦОП Державної податкової інспекції у м. Полтаві Світланою Лактіоновою проведено робочу зустріч з начальником управління з питань організаційного забезпечення та матеріально-технічного обслуговування територій Тетяною Орєховою.

На початку заходу Світлана Лактіонова відмітила, що метою зустрічі є необхідність донесення новацій податкового законодавства до 10 старостинських округів Полтавської міської територіальної громади в частині застосування суб’єктами господарювання у своїй діяльності реєстраторів розрахункових операцій та акцентувала увагу на безоплатному ПРРО від ДПС України, функціонал якого відповідає законодавчим вимогам та простий у застосуванні для підприємців. Наголосила, що придбання, оновлення та застосування даного ПРРО  не потребує витрат та спеціальних навичок користувача.

Начальник відділу обліку платників та об’єктів оподаткування, ведення Державного реєстру фізичних осіб – платників податків Державної податкової інспекції у   м. Полтаві Шерстюк Наталія зауважила, що з 1 січня 2022 року застосування реєстраторів розрахункових операцій при здійсненні готівкових розрахунків є обов’язковим для усіх суб’єктів господарювання, за винятком спрощенців першої групи.

 Альтернатива класичному касовому апарату - безоплатне програмне рішення (ПРРО), що призначене для реєстрації розрахункових операцій та пристосоване для операційних систем Android, iOS, Windows, Web, яке запропоновано бізнесу ДПС України.

ПРРО  ДПС – це зручне рішення, призначене для проведення розрахункових операцій, переважно для мікро  та малого бізнесу, який працює у сфері торгівлі та надання послуг. При цьому законодавством не обмежується вибір суб’єкта господарювання щодо застосування ним у своїй господарській діяльності безоплатного, комерційного чи власного ПРРО, або РРО. Платник сам обирає який тип РРО він використовує.

Світлана Лактіонова акцентувала увагу, що ПРРО ДПС розміщене на цифрових платформах та доступне для завантаження за посиланням:

https://tax.gov.ua/baneryi/programni-rro/

Для отримання консультацій платники податків можуть звертатися до Головного управління ДПС у Полтавській області за телефонами «гарячих ліній» (https://poltava.tax.gov.ua/kontakti/ ), отримувати корисну інформацію на субсайті Головного управління ДПС у Полтавській області (https://poltava.tax.gov.ua/ ), а також безпосередньо в Центрі обслуговування платників ДПІ у м. Полтаві Головного управління ДПС у Полтавській області: м. Полтава, вул. Європейська, 155 (вікно №10) або за телефонами 0668929451, (0532)632363.

В ході зустрічі Тетяна Орєхова зазначила, що проведення роз’яснювальної роботи з платниками податків сприяє їх обізнаності у сфері податкового законодавства та дозволяє уникнути порушень та штрафів.

Зазначила, що триває роз’яснювальна робота в старостинських округах щодо новацій податкового законодавства, передбачених Законом України від 30.06.2023 № 3219-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану».

Захід відбувся у конструктивному форматі. Відповідні тематичні інформаційні листівки  щодо використання РРО/ПРРО надано для розміщення в старостинських округах Полтавської міської територіальної громади.

ДПІ у м. Полтаві Головного управління ДПС у Полтавській області, тел. (0532)59-45-01, (0532)63-23-63, 0668929451