Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Чергове інформування платників податків стосовно важливості дотримання вимог законодавства щодо використання РРО та ПРРО

опубліковано 20 вересня 2023 о 13:22

Фахівці Хорольської ДПІ Головного управління ДПС у Полтавській області проводять роз’яснювальну роботу з платниками податків з метою якісного й оперативного інформування бізнесу щодо новацій, запроваджених Законом України від 30 червня 2023 року № 3219-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану» (далі – Закон №3219).  Під час інформування підприємців з основними положеннями Закону №3219, зокрема акцентували увагу на відновленні відповідальності бізнесу за порушення фіскалізації готівкових операцій під час торгівлі чи надання послуг. Також нагадали присутнім, що уряд ще з 1 січня 2022 року зобов’язав усіх суб’єктів господарювання здійснювати готівкові розрахунки виключно із застосуванням РРО чи ПРРО. 
Посадовці поінформували, що Закон №3219 знизив розмір штрафних санкцій за незастосування РРО для підприємців (окрім тих, які торгують підакцизною продукцією, валютними цінностями, ювелірними виробами, медичними та лікарськими засобами чи виробами, складною побутовою технікою та не провадять діяльність у сфері азартних ігор) із 100% за перше порушення вартості реалізованого товару та 150 % вартості реалізованого товару за наступне – до 25 % та 50 % відповідно.
          Зокрема, нагадали, що  ПРРО від ДПС має низку переваг перед класичними касовими апаратами: даний програмний застосунок можливо зареєструвати через Електронний кабінет та використовувати на будь-якому «гаджеті» – смартфоні, ноутбуці, планшеті.
Форми для реєстрації ПРРО та інструкції щодо їх заповнення знаходяться за посиланням https://tax.gov.ua/baneryi/programni-rro/formi-prro/.
ДПС пропонує до застосування безоплатне ПРРО від ДПС, функціонал якого відповідає законодавчим вимогам, а придбання, оновлення та застосування не потребує витрат та спеціальних навичок користувача. ПРРО від ДПС, як і всі інші ПРРО, підлягає реєстрації в контролюючому органі.
Завантажити ПРРО від ДПС можна за посиланням https://tax.gov.ua/baneryi/programni-rro.
Платникам податків були надані інформаційні пам’ятки стосовно застосування РРО, консультації та відповіді на актуальні питання. 
Спілкуйтесь з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX» https://t.me/infoTAXbot                                       Більше інформації на офіційних сторінках у соціальній мережі Facebook:
Державна податкова служба України https://www.facebook.com/TaxUkraine                                                                                               та ДПС у Полтавській області https://www.facebook.com/tax.poltava/                                                                                          Підписуйтесь на канали інформування ДПС Telegram https://t.me/tax_gov_ua

Хорольська ДПІ ГУ ДПС у Полтавській області, тел. (05362)3-33-01