Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Індивідуальна податкова консультація у паперовій або електронній формі

опубліковано 01 червня 2023 о 13:05

Відвідувачі Центру обслуговування платників Лубенської ДПІ Головного управління ДПС у Полтавській області мають можливість подати податкову звітність, одержати адміністративні, консультаційні та інформаційні послуги.
Із загальної кількості платників, які звертаються до Центру обслуговування платників податкової інспекції, майже 30 відсотків відвідувачів бажають отримати консультаційні послуги. Однак є і такі, які прагнуть отримати роз’яснення на свої питання, зокрема, щодо практичного використання окремих норм податкового та іншого законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючий орган, у письмовій або електронній формі.     
Побутує думка, що податкова консультація здатна допомогти в особливих випадках або навіть підстрахувати в заплутаних ситуаціях у разі перевірки. Здебільшого це так, проте для отримання відповіді слід грамотно скласти запит. Тож, розглянемо нюанси такого складання.
Запит про надання податкової консультації має містити визначення конкретних норм, щодо застосування яких платник податків просить надати роз'яснення, а також стосуватися саме практичного їх використання, а тому в ньому потрібно викладати певні фактичні обставини, щодо застосування у яких цих норм в особи виникли питання.
Зі змісту п. 52.4 Податкового кодексу України випливає, що індивідуальні податкові консультації надаються:
в усній формі – контролюючим органом, визначеним підпунктом 41.1.1 пункту 41.1 статті 41 ПКУ, а також державними податковими інспекціями;
у паперовій та електронній формах – контролюючим органом, визначеним підпунктом 41.1.1 пункту 41.1 статті 41 ПКУ (ДПС України, Головними управліннями ДПС в областях, м. Києві та Міжрегіональним головним управлінням ДПС – Центральним офісом з обслуговування великих платників), крім державних податкових інспекцій.
Індивідуальна податкова консультація, надана у паперовій або електронній формі, підлягає реєстрації в єдиному реєстрі індивідуальних податкових консультацій та розміщенню на офіційному веб-сайті центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну податкову політику, без зазначення найменування (прізвища, ім’я, по батькові) платника податків, коду згідно з ЄДРПОУ (реєстраційного номера облікової картки) та його податкової адреси.
Доступ до зазначених даних єдиного реєстру індивідуальних податкових консультацій та офіційного веб-сайту є безоплатним та вільним. Порядок ведення та форма єдиного реєстру індивідуальних податкових консультацій визначаються центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну фінансову політику.
За зверненням платників податків у паперовій або електронній формі контролюючий орган надає їм безоплатно індивідуальні податкові консультації протягом 25 календарних днів, що настають за днем отримання такого звернення даним контролюючим органом.
Звернення платників податків на отримання індивідуальної податкової консультації у паперовій або електронній формі повинно містити:
найменування для юридичної особи або прізвище, ім’я, по батькові для фізичної особи, податкову адресу, а також номер засобу зв’язку та адресу електронної пошти, якщо такі наявні; 
код згідно з ЄДРПОУ (для юридичних осіб) або реєстраційний номер облікової картки платника податків (для фізичних осіб) або серію та номер паспорта (для фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та офіційно повідомили про це відповідному контролюючому органу і мають відмітку у паспорті);
зазначення, в чому полягає практична необхідність отримання податкової консультації (наведення фактичних обставин);
підпис платника податків або кваліфікований електронний підпис;
дату звернення.
При цьому в зверненні зазначається спосіб надання індивідуальної податкової консультації (у паперовій формі - на податкову адресу або електронній формі - на електронну адресу, на яку необхідно надіслати відповідь в електронній формі).  Індивідуальна податкова консультація в електронній формі через Електронний кабінет  не надсилається.
На звернення платника податків, що не відповідає зазначеним вимогам, індивідуальна податкова консультація не надається, а надсилається відповідь за підписом керівника (заступника керівника або уповноваженої особи) у паперовій або електронній формі у порядку та строки, передбачені Законом України «Про звернення громадян».
Щодо надсилання запиту на отримання індивідуальної консультації в електронній формі радимо ознайомитись із роз'ясненням із категорії 135.03 розділу "Запитання – відповіді з Бази знань" ЗІР (zir.tax.gov.ua).
Запит доцільно оформити у вигляді листа. Якщо є – на фірмовому бланку. Печаткою лист не завіряють. Тому печатку ставити не обов'язково, навіть якщо вона є.
Письмовий запит надсилають до контролюючого органу рекомендованим листом із повідомленням про вручення або ж його подає особисто відповідальна уповноважена особа заявника до канцелярії контролюючого органу. В останньому випадку слід мати два примірники запиту: один – лишають у канцелярії, на другому – ставлять відмітку про отримання запиту.
Лубенська ДПІ ГУ ДПС у Полтавській області