Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Кременчуцькі податківці за «круглим столом» роз’яснювали важливі питання оподаткування

опубліковано 30 березня 2023 о 13:00

Минулого тижня Кременчуцькі податківці у форматі «круглого» столу зустрілися з представниками Омельницької ТГ, платниками податків-сільгоспвиробниками та одноосібниками.

В першу чергу на заході було звернуто увагу на важливість сплати податкових зобов’язань в умовах воєнного стану. Податківці відмітили, що керівники органів місцевої влади на місцях мають найповнішу інформацію щодо мешканців, які надають власною сільськогосподарською технікою послуги у період сезонних польових робіт, здають в оренду нерухомість і земельні ділянки, або ж отримують інші доходи, не сплачуючи податків. Кожному лідеру громади під силу переконати таких громадян задекларувати доходи, сплатити передбачені законом податки і таким чином  подбати про наповнення місцевого бюджету

У ході заходу фахівці Кременчуцького відділу податків і зборів з фізичних осіб проінформували учасників «круглого столу» про новації податкового законодавства, а саме: особливості нарахування мінімального податкового зобов‘язання. Зазначили, хто у 2023 році зобов’язаний сплачувати мінімальне податкове зобов’язання. При цьому розповіли, що є об’єктом для нарахування даного зобов’язання та як розраховується його сума. Водночас зазначили, що громадянам суму мінімального податкового зобов’язання нараховуватиме податковий орган. 

Окремо на засіданні обговорювались питання щодо декларування громадянами доходів, отриманих у 2022 році. Податківці нагадали, що обов’язок  подати податкову декларацію про майновий стан і доходи виникає у громадян, які протягом звітного року отримували доходи не від податкових агентів, тобто, від фізичних осіб, які не зареєстровані підприємцями. Це можуть бути доходи від надання в оренду власного рухомого або нерухомого майна, доходи громадян, які самостійно обробляють власні земельні ділянки чи паї площею понад 2 га, та отримують доходи від продажу сільськогосподарської продукції, доходи надання інших послуг чи виконання робіт, отриманої спадщини чи подарунків від осіб, які не є членами сім’ї першого та другого ступенів споріднення,  іноземні доходи тощо.

Представниця Кременчуцької ДПІ звернула увагу присутніх на те, що в умовах сьогодення  взаємодія бізнесу та громадян з органами ДПС здійснюється за допомогою Електронного кабінету, де платники мають змогу подати звітність, сплатити податки, отримати доступ до інформації, звернутись до органів ДПС за допомогою листування. Вона відмітила, що жителі громади можуть перевірити інформацію про свої податкові зобов’язання та наявність чи відсутність податкового боргу, скориставшись Електронним кабінетом. 

При цьому зазначила, що в Центрі обслуговування платників фахівці Кременчуцької ДПІ завжди охоче нададуть усні консультації та проведуть практичне навчання щодо використання можливостей Електронного кабінету.

Також представниця Кременчуцької ДПІ розповіла присутнім про основні моменти застосування РРО в умовах сьогодення та наголосили на необхідності забезпечення споживачам можливості здійснювати розрахунки у безготівковій формі із застосуванням електронних платіжних засобів. 

Кременчуцька ДПІ ГУ ДПС у Полтавській області