Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Чергова "гаряча лінія" з питань декларування доходів громадян у Гадяцькій ДПІ

опубліковано 16 березня 2023 о 13:28

У Гадяцької ДПІ Головного управління ДПС у Полтавській області за участі начальника Гадяцької ДПІ Миколи РУДЬКА відбувся черговий сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» з питань декларування доходів, отриманих у 2022 році, та права громадян на податкову знижку. 

Надаємо відповіді на актуальні питання, які цікавили платників податків. 

До якого контролюючого органу подає декларацію про майновий стан і доходи внутрішньо переміщена особа? 

 У разі, якщо платник податків – внутрішньо переміщена особа подав до контролюючого органу за місцем фактичного проживання/перебування заяву про внесення змін до Державного реєстру фізичних осіб – платників податків за формою № 5ДР та пред’явив при цьому довідку про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи, то і декларацію про майновий стан і доходи він подає до цього контролюючого органу. Однак, якщо такі дії не здійснено, то Декларація подається платником податку за адресою (місцезнаходженням) контролюючого органу, який переміщено з тимчасово окупованої території. 

Коли у фізичної особи виникає обов’язок подавати декларацію про майновий стан і доходи?  

Отримання окремих видів доходів, що не підлягають оподаткуванню при виплаті, але не звільнених від оподаткування (пп. 168.1.3 п. 168.1 ст. 168 Податкового кодексу) (суми заборгованості, за якими минув строк позивної давності; нецільова благодійна допомога понад установлену норму; додаткове благо, тощо);  

- отримання доходів від особи, яка не є податковим агентом (від інших фізичних осіб (резидентів або нерезидентів)) (пп. 168.2.1 п. 168.2 ст. 168 Кодексу) (спадщина; подарунки; доходи від оренди майна іншій фізичній особі, доходи від операцій з продажу (обміну) рухомого та нерухомого майна, у випадках передбачених Кодексом, тощо);  

- іноземні доходи (пп. 170.11.1 п. 170.11 ст. 170 Кодексу).  

В який термін має бути повернута платнику сума ПДФО внаслідок застосування права на податкову знижку? 

Відповідно до п. 179.8 ст.179 розд. IV Податкового кодексу сума, що має бути повернута платнику податку на доходи фізичних осіб, зараховується на його банківський рахунок, відкритий у будь-якому комерційному банку, протягом 60 календарних днів після надходження податкової декларації про майновий стан і доходи. 

Чи має право на податкову знижку ФОП? 

Фізична особа – підприємець має право на податкову знижку виключно як фізична особа у разі, якщо така фізична особа є найманою особою та отримує доходи у вигляді заробітної плати або отримує доходи у вигляді дивідендів по акціях (інших корпоративних правах), емітентом яких є юридична особа, що має статус резидента Дія Сіті.  

Гадяцька ДПІ  ГУ ДПС у Полтавській області,2-28-77