Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Ви запитували – ми відповідаємо

опубліковано 31 січня 2023 о 11:56

В Машівській ДПІ проведено сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» щодо проведення кампанії щорічного декларування доходів громадян. На запитання платників відповідала начальник інспекції  Валентина Ільченко.

-   Чи потрібно подавати декларацію про доходи, отримані минулого року за кордоном?

Так. Податковим кодексом України передбачено, що громадяни, які працювали за кордоном, повинні до 1 травня 2023 року подати річну податкову декларацію до територіального податкового органу  за місцем реєстрації та до 1 серпня 2023 року сплатити податок на доходи фізичних осіб (18 відс.) та військовий збір (1,5 відс.) із суми задекларованих доходів.

У випадку, коли  громадянин України легально працював за кордоном і перераховував гроші своїм родичам, то їх одержувачі, мають задекларувати отриманий  іноземний дохід і сплатити податок. Із зарплати легально працюючого за кордоном громадянина України сплачується податок за правилами країни отримання доходу.  Якщо між Україною і країною отримання доходу підписано Конвенцію про уникнення подвійного оподаткування, і у фізичної особи є довідка про сплату податку за кордоном, то сума річного податкового зобов'язання зменшується на суму податку, сплаченого за кордоном.

Машівська ДПІ ГУ ДПС у Полтавській області