Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Аналіз надання адміністративних послуг за 2022 рік

опубліковано 24 січня 2023 о 12:15

Хорольська ДПІ ГУ ДПС у Полтавській області інформує, що протягом 2022 року центр обслуговування платників Хорольської державної податкової інспекції Головного управління ДПС у Полтавській області відвідало 19250 платників податків - підприємців та юридичних осіб, а також пересічних громадян. Однією із основних функцій податкової служби є сервісне обслуговування платників податків та надання адміністративних послуг.
Фахівцями центру обслуговування платників податків Хорольської ДПІ в звітному періоді надано 5583 послуги в тому числі 2136 адміністративних послуг.
Найбільш запитуваними були послуги з видачі картки платника податків та внесення до паспорта громадянина України даних про реєстраційний номер облікової картки, їх отримали 1469 фізичних осіб. 9 громадян звернулися за внесенням до паспорту громадянина України відмітки про наявність права здійснювати будь-які платежі за серією та номером паспорта. Надано 305 послуг з видачі відомостей з Державного реєстру фізичних осіб - платників податків про суми/джерела виплачених доходів та утриманих податків.
Також, за 12 місяців 2022року фахівцями Центру обслуговування платників податків Хорольської ДПІ оброблено заяв платників єдиного податку / реєстрація, перереєстрація / в кількості 434, надано 338 витягів з реєстру платників єдиного податку, зареєстровано 58 книг обліку розрахункових операцій та 76 розрахункові книжки, 80 реєстраторів розрахункових операцій.
Підтверджено статус податкового резидента України 7 фізичним особам та видано 2 довідки про сплату податкових зобов’язань платником податку- резидентом, який виїжджає за кордон на постійне місце проживання, та про відсутність податкових зобов’язань. Крім цього за звітний період сформовано та видано 14 витягів з реєстру платників податку на додану вартість.
Відповідно аналізу оперативних статистичних показників подачі звітності в електронному вигляді встановлено, що станом на 01.01.2023року подано платниками податків 12834 податкових декларацій, з яких 11677-засобами телекомунікаційного зв’язку (або 90,98 %), з них 5863 (або 98,72%) юридичними особами та 5814 (або 84,32%) фізичними особами.
В ході проведення кампанії Декларування громадянами доходів фахівцями прийнято 1165 декларацій в т.ч.
- від реалізації сільськогосподарської продукції, вирощеної на земельних ділянках більше 2 га – 987 декларації, якими задекларовано дохід в розмірі 14640107 грн., визначено суму податку з доходів фізичних осіб в сумі 2635219грн. , військового збору 219602 грн.
-отриманої спадщини 50 декларацій., якими задекларовано дохід в розмірі 5990523 грн., визначено суму податку з доходів фізичних осіб в сумі 299526грн. , військового збору 89858 грн.,
- податкової знижки 94 декларацій., сума до повернення податку з доходів фізичних осіб в сумі 275520грн.
-інших-34 декларацій.
Окрім надання адміністративних послуг, в центрі обслуговування платників податків Хорольської ДПІ платникам та громадянам надавалися консультативні та інформаційні послуги, щодо використання програмного забезпечення для подання звітності в електронному вигляді та на магнітних носіях, в тому числі щодо об’єктів, пов’язаних з оподаткуванням, погоджували довідки щодо роботи в Електронному кабінеті платника податків, щодо нарахованих та сплачених до бюджету податків та зборів, порядку заповнення податкових декларацій та розрахунків, окремих питань щодо кампанії одноразового ( спеціального ) добровільного декларування та користування електронними сервісами ДПС.

Також видавали довідки про зміну реєстраційного номера облікової картки платника податків, приймали вхідну кореспонденцію, щоденно опрацьовували відомості з ЄДР, проводили роботу по взяттю на облік платників податків, платників єдиного внеску, об’єктів оподаткування та об’єктів, пов’язаних з оподаткуванням, погоджували довідки-розрахунки про видачу коштів для виплати заробітної плати.

За результатами інформаційно-роз’яснювальних кампаній, що проводилися в 2022 році , а саме:
-декларування доходів громадян, отриманих у 2021 році,
- щодо застосування РРО/ПРРО,
- щодо Закону України від 15.06.2021 №1539-IX « Про внесення змiн до Податкового Кодексу України та інших законів України щодо стимулювання детінізації доходів та підвищення податкової культури громадян шляхом запровадження одноразового ( спеціального) добровільного декларування фізичними особами належних їм активів та сплати одноразового збору до бюджету,
-передбачених Законом України 1914 « Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень»
сформовано підсумкові звіти за вище переліченими напрямками роботи та службовою запискою № 843/16-31-68-17 від 28.12.2022 року направлено до ГУ ДПС у Полтавській області.

На виконання наказу ГУ ДПС у Полтавській області від 05.08.2022 р. № 199 Хорольською ДПІ підготовлено та надано інформацію роз’яснювального характеру до відділу інформаційної взаємодії в кількості 78 публікацій, що була розміщена на субсайті ГУ ДПС у Полтавській області та відповідно розроблено матеріали друкованої продукції.

До послуг платників - комп’ютера, які підключені до мережі Інтернет і дають змогу платникам, які отримали електронний цифровий підпис, формувати та передавати звітність в електронному вигляді. Інформація про наявні електронні сервіси обслуговування платників податків з зазначенням електронних адрес розміщена у Центрі обслуговування платників. Для зручності відвідувачів розміщена тематична друкована продукція, оформлені інформаційні стенди, що містять зразки заповнення декларацій, звітів та заяв.

Хорольська ДПІ ГУ ДПС у Полтавській області нагадує, що в період з 1 вересня 2021 року до 1 березня 2023 року триває кампанія одноразового (спеціального) добровільного декларування.
Громадяни України, які мають активи, що не були оподатковані станом на 01.01.2021 належним чином, можуть добровільно пройти одноразове (спеціальне) декларування, сплатити одноразовий збір та легалізувати такі активи. Таке декларування доходів є правом, а не обов’язком громадянина. Виключно за власним бажанням особа може задекларувати свої активи, які раніше не були оподатковані.

Робота з інформування населення щодо запровадження одноразового (спеціального) добровільного декларування громадянами своїх активів в Центрі обслуговування платників триває, проводяться сеанси «гарячих ліній», розміщуються інформаційні повідомлення відповідної тематики у соціальній мережі Facebook на власній сторінці Хорольської ДПІ та направляються для розміщення на субсайті ГУ ДПС у Полтавській області.

 

Хорольська ДПІ ГУ ДПС у Полтавській області, тел. 05362-333-01