Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Декларування 2022: граничні строки сплати податкових зобов’язань (ДПІ у м. Полтаві ГУ ДПС у Полтавській області)

опубліковано 28 квітня 2022 о 09:11

ДПІ у м. Полтаві ГУ ДПС у Полтавській області нагадує, що наразі в Україні підходить до завершення щорічна кампанія декларування доходів громадян, яка розпочалась 01 січня 2022 року! До 03.05.2022 (включно) громадяни, які одержували протягом 2021 року, зобов’язані подати податкову декларацію.

Декларування доходів є конституційним обов’язком громадян – част.2 ст.67 Конституції України передбачено: щорічно всі громадяни подають до податкових інспекцій за місцем проживання декларації про свій майновий стан  та доходи за минулий рік у порядку, встановленому законом.

Сплатити податкові зобов’язання, визначені у податковій декларації про майновий стан і доходи за 2021 рік, необхідно до 01 серпня 2022 (включно) – для громадян та осіб, які здійснюють незалежну професійну діяльність.

Звертаємо увагу, що платник податку – фізична особа, який зобов’язаний подати декларацію, визначити та сплатити свої податкові зобов’язання, сплачує за кодами бюджетної класифікації:

«11010500» – «податок на доходи фізичних осіб, що сплачується фізичними особами за результатами річного декларування»;

«11011001» – «військовий збір, що сплачується за результатами декларування».

Разом з тим,  у зв’язку з запровадженням на всій території України воєнного стану для громадян, які не мають можливості своєчасно подати податкову декларацію про майновий стан і доходи до 03.05.2022 граничний термін подання звітності відтерміновується.

Відповідно до підпункту 69.1 пункту 69 підрозділу 10 розділу XX  «Перехідні положення» із змінами, внесеними згідно із Законом № 2142-IX від 24.03.2022 : «У випадку відсутності у платника податків можливості своєчасно виконати свій податковий обов’язок, зокрема щодо дотримання термінів сплати податків та зборів, подання звітності, у тому числі звітності, передбаченої пунктом 46.2 статті 46 цього Кодексу, реєстрації у відповідних реєстрах податкових або акцизних накладних, розрахунків коригування, подання електронних документів, що містять дані про фактичні залишки пального та обсяг обігу пального або спирту етилового тощо, платники податків звільняються від передбаченої цим Кодексом відповідальності з обов’язковим виконанням таких обов’язків протягом шести місяців після припинення або скасування воєнного стану в Україні» https://tax.gov.ua/nk/rozdil-xx--perehidni-polojen/.

Нагадуємо про можливість подати податкову декларацію засобами електронного зв'язку! Електронні сервіси ДПС та Електронний кабінет працюють, але з певними обмеженнями, що зумовлено необхідністю захисту прав платників.

На офіційному вебпорталі ДПС  в Електронному кабінеті у розділі «ЕК для громадян» створено електронний сервіс «Декларація про майновий стан і доходи» – цей сервіс дає змогу заповнити декларацію та  надіслати її до контролюючого органу в електронному вигляді з копіями первинних документів, зокрема, для отримання податкової знижки.

Прийом відвідувачів з питань щорічної кампанії декларування доходів в ЦОП ДПІ у м. Полтаві здійснюється з понеділка по четвер з 08 год. 00 хв. до 17 год. 15 хв., в п’ятницю з  08 год. 00 хв. до 16 год. 00 хв. (обідня перерва з 12 год. 00 хв. до 13 год. 00 хв.). Під час повітряної тривоги обслуговування платників припиняється.

Звертаємо увагу, що податок на доходи фізичних осіб, сплачений за результатами річного декларування поповнює місцеві бюджети територіальних громад, за рахунок яких фінансується утримання та покращення інфраструктури населених пунктів, вирішуються питання соціально-економічного розвитку.

Водночас, кошти сплаченого військового збору направляються на посилення обороноздатності країни, на розвиток і технічне переоснащення Збройних Сил України!

ДПІ у м. Полтаві ГУ ДПС у Полтавській області, 593030, 594505