Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Робоча зустріч представників ДПІ у м. Полтаві ГУ ДПС у Полтавській області з представниками Полтавської міської територіальної громади (ДПІ у м. Полтаві ГУ ДПС у Полтавській області)

опубліковано 20 квітня 2022 о 09:18

На платформі ДПІ у м. Полтаві ГУ ДПС у Полтавській області              19 квітня 2022 року відбулася робоча зустріч представників ДПІ у                м.Полтаві ГУ ДПС у Полтавській області з представниками Полтавської міської територіальної громади.

Заступник начальника ДПІ – начальник відділу електронних сервісів та звітності, організації роботи ЦОП державної податкової інспекції у                м. Полтаві – Світлана Лактіонова зазначила, що на сьогодні є досить актуальним питання одноразового (спеціального) добровільного декларування доходів громадян, так званої податкової амністії. Декларуючи доходи, громадяни підтримають фінансову стабільність країни в цей нелегкий час.

Громадяни України, які мають активи, що не були оподатковані станом на 01.01.2021 належним чином, можуть добровільно пройти одноразове (спеціальне) декларування, сплатити одноразовий збір та легалізувати такі активи. Таке декларування доходів є правом, а не обовʼязком громадянина. Виключно за власним бажанням особа може задекларувати свої активи, які раніше не були оподатковані. Добровільне декларування має ряд переваг, а саме: легалізація активів на компромісних умовах, відчуття виконаного громадянського обов’язку, можливість формувати позитивну податкову історію у подальшому.

У ході робочої зустрічі заступник начальника відділу електронних сервісів та звітності, організації роботи ЦОП – Наталія Ліска зазначила, що триває кампанія декларування доходів отриманих у 2021 році громадянами та самозайнятими особами. Так, обов’язковому декларуванню підлягають:

доходи, з яких при нарахуванні або виплаті податок на доходи фізичних осіб не утримувався;

доходи від особи, яка не є податковим агентом (в тому числі від здачі в оренду власного рухомого чи нерухомого майна, продажу власного майна, тощо);

доходи у вигляді спадку від осіб, які не є членами сім’ї першого та другого ступеня споріднення та подарунків від осіб, які не є членами сім’ї першого ступеня споріднення;

доходи від продажу інвестиційних активів;

іноземні доходи тощо.

Граничний термін подання декларацій про майновий стан і доходи – 2 травня.

Водночас, зміни до ПКУ, внесені у зв'язку із введенням воєнного стану, передбачають, що у випадку відсутності можливості своєчасно виконати свій податковий обов'язок, зокрема подати податкову декларацію, зробити це платник податків може протягом 6 місяців після припинення або скасування воєнного стану.

 

Начальник управління з питань організаційного забезпечення та матеріально-технічного обслуговування територій Полтавської міської ради –Тетяна Орєхова зазначила, що триває роз’яснювальна робота в старостинських округах щодо обов’язку сплати податкових зобов’язань з податку на доходи фізичних осіб та залучення до декларування доходів, отриманих від продажу самостійно вирощеної сільськогосподарської продукції на земельних ділянках понад2 га. та щодо одноразового (спеціального) добровільного декларування фізичними особами належних їм активів та сплати одноразового збору до бюджету.

          Податківці наголошують, що в умовах запровадженого воєнного стану Центр обслуговування платників працює в звичному режимі та надає адміністративні, консультативні послуги. Платники податків можуть отримати інформацію щодо використання програмного забезпечення для подання звітності в електронному вигляді, щодо нарахованих та сплачених до бюджету податків і зборів, порядку заповнення податкових декларацій та розрахунків, користування електронними сервісами ДПС.

Для подання декларації в електронному вигляді, платнику необхідно мати кваліфікований електронний підпис у Кваліфікованого надавача електронних довірчих послуг Інформаційно-довідкового департаменту ДПС України або в іншого надавача електронних довірчих послуг.

В залах ЦОП до послуг платників є 3 комп’ютери, які підключені до мережі Інтернет і дають змогу платникам, які отримали електронний цифровий підпис, формувати та передавати звітність в електронному вигляді.

Від відповідального ставлення кожного громадянина до вимог законодавства і своєчасного виконання конституційного обов’язку залежить економічний розвиток держави, рівень соціального захисту та наповнення бюджетів громад не тільки нашого краю, а нашої країни вцілому!

 

ДПІ у м. Полтаві ГУ ДПС у Полтавській області, тел.594505, 593030