Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Одноразове добровільне декларування громадян – тема чергової зустрічі з платниками податків у Машівській ДПІ

опубліковано 21 січня 2022 о 09:35

          18.01.2022 у Машівській ДПІ Головного управління ДПС у Полтавській області начальником ДПІ Валентиною Ільченко проведена зустріч з платниками податків щодо одноразового добровільного декларування.

         Під час зустрічі обговорювалися питання щодо об’єктів громадян, які можуть бути задекларовані, та за якими ставками вони оподатковуються. Звернуто увагу, що одноразове (спеціальне) добровільне декларування відбувається шляхом подання одноразової (спеціальної) добровільної декларації до Державної податкової служби України через приватну частину Електронного кабінету у розділі «Одноразова (спеціальна) добровільна декларація», а подати таку декларацію необхідно до 1 вересня 2022 року та  сплатити одноразовий збір необхідно протягом 30 календарних днів після подання декларації.

          Також, фізичних осіб цікавило питання щодо активів, які не можуть бути об'єктами одноразового декларування та чи існують активи, які можна не декларувати. На що було зазначено, що Законом передбачено, що не можуть бути задекларовані активи, одержані декларантом внаслідок вчинення діяння з ознакою будь-якого кримінального правопорушення. Крім того, не передбачено декларування активів декларанта, стосовно якого розпочато досудове розслідування або відкрито судове провадження у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених певними статтями Кримінального кодексу України.     

          Крім того, не підлягають декларуванню і кошти в національній та іноземній валютах, які на дату подання одноразової добровільної декларації перебувають у готівковій формі.

          Законом України про добровільне декларування передбачені активи, які навіть при неподанні фізичною особою одноразової добровільної декларації будуть вважатися такими, з яких повністю сплачені податки та збори, а податкова перевірка щодо джерел їх набуття не проводиться. Серед них:

       • квартира чи квартири, загальна площа якої чи яких не перевищує сукупно120 кв. м, або майнові права на таку квартиру у багатоквартирному житловому будинку незавершеного будівництва, підтверджені відповідними документами;

       • житловий будинок чи житлові будинки (втому числі – незавершеного будівництва), загальна площа якого чи яких сукупно не перевищує240 кв. м, за умови наявності у такої фізичної особи права власності на земельну ділянку відповідного цільового призначення;

        • об'єкти нежитлової нерухомості – нежитлові будівлі некомерційного призначення (в тому числі – незавершеного будівництва) загальною площею, що не перевищує60 кв. м;

        • земельні ділянки, сукупний розмір яких по кожній окремій ділянці не перевищує норми безоплатної передачі, визначені статтею 121 Земельного кодексу України;

        • один транспортний засіб особистого некомерційного використання, право власності на який було зареєстровано відповідно до законодавства України станом на дату завершення періоду одноразового добровільного декларування. Але це не стосується транспортних засобів, призначених для перевезення 10 осіб i більше, легкового автомобіля з робочим об'ємом циліндрів двигуна не менше як 3000 куб. см та/або середньоринковою вартістю понад 400 тис.грн, мотоцикла із робочим об'ємом циліндрів двигуна понад 800 куб. см, літака, гелікоптера, яхти, катера.

        Також можна не декларувати й інші активи, сумарна вартість яких не перевищує 400 тис.грн станом на дату завершення періоду одноразового декларування.

          Зустріч  з платниками  податків пройшла в атмосфері взаєморозуміння та поваги і завершилася у форматі «запитання-відповіді».

 

Машівська ДПІ