Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Фахівці Кременчуцької ДПІ відповідають на «гарячі питання» щодо Порядку ведення обліку товарних запасів для ФО-підприємців

опубліковано 13 січня 2022 о 13:18

Сьогодні у  Кременчуцькій ДПІ ГУ ДПС у Полтавській області відбувся сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» на  тему: «Застосування РРО та ПРРО фізичними особами-підприємцями платниками єдиного податку з 01.01.2022 року. Порядок ведення обліку товарних запасів для ФОП». На запитання платників відповідала головний державний інспектор податкової інспекції Ірина Лебедєва.

Платників цікавили різні питання, щодо новацій податкового законодавства, але найбільше запитань було щодо  порядку ведення обліку товарних запасів для фізичних осіб - підприємців у тому числі платників єдиного податку. Вона розповіла платникам, що Наказом Міністерства фінансів України від 03.09.2021 №496 затверджено Порядок ведення обліку товарних запасів для фізичних осіб – підприємців, який набрав чинності з 26 листопада 2021 року.

Порядок визначає правила ведення обліку товарних запасів та поширюється на фізичних осіб – підприємців, у тому числі платників єдиного податку, які відповідно до Закону «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» зобов'язані вести облік товарних запасів та здійснювати продаж лише тих товарів, що відображені в такому обліку.

Також зазначила, облік товарних запасів здійснюється фізичною особою – підприємцем шляхом постійного внесення до форми ведення обліку товарних запасів інформації про надходження та вибуття товарів на підставі первинних документів. При цьому заборонено продаж товарів, на які в місцях продажів таких товарів (господарських об'єктах) відсутні первинні документи і записи у формі обліку про такі первинні документи.