Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Звіт відділу з питань запобігання та виявлення корупції про результати роботи Головного управління Державної податкової служби у Полтавській області за І півріччя 2023 року

опубліковано 19 вересня 2023 о 08:11

Протягом І півріччя 2023 року відділом з питань запобігання та виявлення корупції (далі – Відділ, уповноважений підрозділ) Головного управління ДПС у Полтавській області (далі – ГУ ДПС) було проведено ряд превентивних заходів серед працівників ГУ ДПС спрямованих на запобігання, виявлення та припинення корупційних проявів шляхом надання методичної, консультаційної та практичної допомоги з дотримання норм антикорупційного законодавства.

Проведено 8 занять в системі професійного навчання, службової підготовки з питань вивчення антикорупційного законодавства, заходів фінансового контролю, що передбачено Антикорупційною програмою Державної податкової служби України на 2023-2025 роки, затвердженої наказом ДПС від 10.04.2023 № 221 «Про затвердження Антикорупційної програми Державної податкової служби України на 2023-2025 роки (далі – Антикорупційна програма ДПС) з питань дотримання вимог Закону України від 14.10.2014 № 1700-VII «Про запобігання корупції» зі змінами (далі – Закон № 1700), Порядку організації заходів із запобігання та врегулювання конфлікту інтересів в органах Державної податкової служби, затвердженого наказом ДПС України від 26.05.2020 № 226 зі змінами (далі – Порядок № 226), наказу ДПС України від 02.09.2019 № 52 «Про затвердження Правил етичної поведінки в органах Державної податкової служби» зі змінами (далі – Правила № 52).

Відділом розроблено й доведено для додаткового вивчення працівниками ГУ ДПС 13 інформаційних матеріалів на антикорупційну тематику.

У всіх випадках звернення уповноваженим підрозділом надано практичну та консультаційну допомогу посадовим особам ГУ ДПС, переважна більшість з яких стосувалася врегулюванню конфлікту інтересів, дотримання вимог фінансового контролю, у тому числі правил заповнення декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування та повідомлення про суттєві зміни в майновому стані. Надано 255  консультацій.

На субсайт територіальних органів ДПС у Полтавській області офіційного порталу ДПС та на офіційній сторінці Facebook ГУ ДПС у Полтавській області подано 7 публікації.

Протягом звітного періоду Відділом проведено 6 перевірок у зв’язку з можливим вчиненням працівниками ГУ ДПС порушень вимог спеціального та/або антикорупційного законодавства. За результатами перевірок 6 працівників притягнуто до дисциплінарної відповідальності, 4 працівники позбавлені премії,  2 працівникам зменшено премію на 50% та результати однієї перевірки направлено до спеціально уповноваженого органу з протидії корупції.

Вжито заходи проведення індивідуальної (загальної) профілактики правопорушення та оголошено офіційні попередженння про недопущення протиправної поведінки стосовно 11 працівників ГУ ДПС, передбачених пп. 6.4.3 п. 6.4 Порядку організації роботи, спрямованої на запобігання та виявлення корупції в органах Державної податкової служби України, затвердженого наказом ДПС від 08.10.2020 № 555 зі змінами.

Відділом розглянуто вісім повідомлень щодо можливих фактів неправомірних дій та порушень етичної поведінки з боку працівників ГУ ДПС. За результатами розгляду 7 повідомлень інформація не підтвердилась та за результатом 1 повідомлення працівника притягнуто до дисциплінарної відповідальності, передбаченої пунктом 5 частини другої статті 65 Закону України від 10.12.2015 № 889-VIII «Про державну службу» із змінами, у вигляді оголошення догани.

Крім того, протягом І півріччя 2023 року Відділом розглянуто 42 повідомлення про наявність конфлікту інтересів у працівників ГУ ДПС, що можуть вплинути на вчинення дій, прийняття рішень під час виконання службових повноважень та забезпечено їх врегулювання з метою недопущення виникнення реального конфлікту інтересів. Виявлено 5 неврегульованих конфлікти інтересів та вжито заходи з їх врегулювання й притягнення до відповідальності посадових осіб, які допустили порушення вимог Закону № 1700.

Працівниками уповноваженого підрозділу й надалі вживатимуться заходи з метою недопущення вчинення службовими особами ГУ ДПС корупційних або пов`язаних з корупцією правопорушень для формування позитивного іміджу ДПС, як сервісної служби європейського зразка з високим рівнем довіри у суспільстві та нульової толерантності до корупції.

Головне управління ДПС у Полтавській області