Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Про особливості користування електронним кабінетом, нарахування земельного податку та МПЗ під час «гарячої лінії»

опубліковано 19 червня 2024 о 13:29

Нещодавно у Козельщинській ДПІ Головного управління ДПС у Полтавській області відбувся черговий сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія». Платники податків отримали відповіді на питання щодо роботи та подання звітності через сервіс ДПС «Електронний кабінет платника податків» (далі – Електронний кабінет), отримання податкової знижки та особливостей нарахування земельного податку і мінімального податкового зобов’язання (далі – МПЗ).

На запитання додзвонювачів відповідала начальниця Козельщинської ДПІ Тетяна Вітер. 

Фахівець зазначила, що за допомогою Електронного кабінету платники мають можливість дистанційної роботи  в режимі онлайн, зокрема подати та переглянути подану звітність, перевірити стан розрахунків з бюджетом, зареєструвати програмний РРО тощо. Зазначила, що основними перевагами використання електронних сервісів ДПС України є економія робочого часу платника податків, відсутність необхідності придбавати бланки звітних документів, уникнення черг, оновлення версій документів звітності, оперативність обробки отриманої інформації, підтвердження подання звітності, постійне оновлення програмного забезпечення, автоматичне формування архіву електронних копій звітів, квитанцій та інших документів. 

Крім того, в ході спілкування посадовиця розповіла про використання права на податкову знижку та роз’яснила порядок заповнення декларації про майновий стан і доходи. Наголосила, що декларація про майновий стан і доходи подається до податкового органу за місцем реєстрації платника і право на отримання податкової знижки не переноситься на наступні роки. Тобто, щоб скористатися правом на одержання податкової знижки за 2023 рік необхідно подати декларацію про майновий стан і доходи до 31 грудня 2024 року. 

Тетяна Вітер детально зупинилася на понятті МПЗ, категоріях платників, що сплачують МПЗ, порядку визначення та сплати МПЗ.

Кожен додзвонювач «гарячої лінії» отримав фахові роз’яснення у відповідності до діючого законодавства.  

 

Козельщинська ДПІ ГУ ДПС у Полтавській області