Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Робоча зустріч з представниками Козельщинської територіальної громади

опубліковано 25 березня 2024 о 16:04

У рамках взаємодії з територіальними громадами, нещодавно начальником Козельщинської ДПІ Головного управління ДПС у Полтавській області проведено робочу зустріч з представниками Козельщинської територіальної громади. 

Основними питаннями, які обговорювалися на заході, були питання щодо своєчасного нарахування плати за землю та орендної плати з фізичних осіб на 2024 рік, проведення заходів щодо погашення заборгованості по місцевих податках і зборах, залучення жителів громади до сплати податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки та мінімального податкового зобов’язання. Адже саме ці платежі є вагомим джерелом наповнення місцевої скарбниці. Посадовець зауважила, що у разі незгоди громадян з сумами до сплати є можливість провести звірку нарахування майнових податків та мінімального податкового зобов’язання.

Під час зустрічі Тетяна Вітер наголосила присутнім, що з 1 січня 2024 розпочалася кампанія декларування громадянами доходів, одержаних протягом 2023 року. Фахівець зазначила, що основними випадками подання податкової декларації про майновий стан і доходи є: отримання окремих видів доходів, що не підлягають оподаткуванню при виплаті, але не звільнених від оподаткування; отримання доходів від особи, яка не є податковим агентом (від інших фізичних осіб) (спадщина; подарунки; доходи від оренди майна іншій фізичній особі, доходи від операцій з продажу (обміну) рухомого та нерухомого майна, у випадках передбачених Податковим кодексом України); іноземні доходи; отримання доходів від підприємницької діяльності, крім осіб, що обрали спрощену систему оподаткування; фізичні особи, які здійснюють незалежну професійну діяльність; доходи з джерелом їх походження в Україні та іноземні доходи іноземців, які за результатами звітного року набули статус резидента України; доходи резидентів, які виїжджають за кордон на постійне місце проживання. 

Платник податків самостійно обирає спосіб подачі декларації:

особисто або уповноваженою особою; 

поштою з повідомленням про вручення та описом вкладення не пізніше ніж за 5 днів до закінчення граничного строку подання (далі – поштою);

засобами електронного зв’язку в електронній формі з дотриманням вимог законів України «Про електронні документи та електронний документообіг» та «Про електронні довірчі послуги» (далі – електронна форма). 

Тетяна Вітер відмітила що завдяки сучасним безкоштовним електронним сервісам «Електронний кабінет платника податку» та «Моя податкова»,  громадяни мають можливість подати декларацію в електронному вигляді без відвідування податкової служби.

Підсумовуючи робочу зустріч, було наголошено, що тісна співпраця податкової служби та органів місцевого самоврядування є визначальним фактором отримання громадянами актуальної інформації з питань податкового законодавства та забезпечення успішного наповнення бюджету держави. 

 

Козельщинська ДПІ ГУ ДПС у Полтавській області