Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

В Карлівській ДПІ відбувся сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія»

опубліковано 21 грудня 2021 о 11:08

Карлівські податківці продовжують інформаційно-роз’яснювальну роботу щодо одноразового (спеціального) добровільного декларування. Так 15 грудня 2021 року в Карлівській ДПІ відбувся сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія». На запитання платників відповідав начальник ДПІ Андрій Гизила.

Громадян цікавили питання щодо активів, які потрібно декларувати , яку суму треба сплатити декларанту, щоб легалізувати свої активи. Надаємо відповіді на питання, які надійшли під час телефонного зв’язку.

 

Які активи потрібно декларувати?

 

Об’єктами добровільного декларування можуть бути активи фізичної особи, які належать їй на праві власності і знаходяться (зареєстровані, перебувають в обігу, є на обліку тощо) на території України або за її межами станом на дату подання одноразової (спеціальної) добровільної декларації. Серед таких активів:

- валютні цінності,

- національна валюта (гривня) і іноземна валюта,

- права грошової вимоги,

- нерухоме майно (земельні ділянки, об’єкти житлової і нежитлової нерухомості),

- об’єкти незавершеного будівництва,

- рухоме майно, у тому числі транспортні засоби та інше цінне рухоме майно,

- предмети мистецтва та антикваріату,

- дорогоцінні метали, дорогоцінне каміння, ювелірні вироби тощо,

- частки (паї) у майні юридичних осіб, інші корпоративні права, майнові права на об’єкти інтелектуальної власності, цінні папери та/або фінансові інструменти.

         При цьому, не потрібно декларувати:

- одну або декілька квартир, сукупна площа яких не більше120 кв. м.;

- житлові будинки, сукупна площа яких в межах240 кв. мза умови наявності права власності на земельну ділянку відповідного цільового призначення;

- нежитлові будинки некомерційного призначення, площею не більше60 кв. м.;

- земельні ділянки, площею в межах норми безоплатної передачі ;

- один легковий автомобіль з середньою ринковою вартістю не більше 400 тис. грн., або з робочим об’ємом циліндру двигуна не більш як 3000 куб. см.;

- грошові кошти в межах 400 тис. грн.

 

Яку суму треба сплатити декларанту, щоб легалізувати свої активи?

 

Особливість добровільного декларування не лише у визнанні доходів, з яких не сплачено податки, а й у одноразовій сплаті окремого зобов’язання, збору з одноразового (спеціального) добровільного декларування.

Із задекларованих активів громадянин має сплатити збір:

- 5% вартості валютних цінностей на рахунках у банках в Україні, а також інших активів, що знаходяться (зареєстровані) в Україні;

- 9% вартості валютних цінностей на рахунках в іноземних фінансових установах, а також з інших активів, що знаходяться за кордоном;

- 2,5% щодо номінальної вартості державних облігацій України, придбаних декларантом у період з 1 вересня 2021 року до 31 серпня 2022 року.

Разом із декларацією слід також подати копію документів, що підтверджують вартість об’єктів декларування.

         Додатково повідомляємо, що Карлівська ДПІ щосереди з 14:00 до 16:00 години проводить сеанси телефонного зв’язку «гаряча лінія» з питань одноразового добровільного декларування за телефоном (05346) 2-13-81.   

 

                                                Карлівська ДПІ ГУ ДПС у Полтавській області