Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Коли можна змінити систему/групу оподаткування?

опубліковано 23 листопада 2022 о 08:13

Великобагачанська ДПІ Головного управління у Полтавській області повідомляє, що кожен підприємець може обрати або змінити систему оподаткування або групу єдиного податку, але є нюанси, які варто врахувати, щоб не потрапити на сплату інших податків і штрафні санкції. Розглянемо особливості зміни системи оподаткування  і групи спрощеної системи оподаткування:

Якщо ви лише зареєструвалися ФОП, то автоматично перебуваєте на загальній системі оподаткування і для обрання спрощеної системи вам потрібно подати до органу ДПС за місцем реєстрації ФОП заяву про перехід у відповідний термін:

-  для переходу на 1-шу або 2-гу групу єдиного податку потрібно подати заяву до кінця місяця, в якому відбулася реєстрація ФОП. Навіть якщо ви зареєстрували ФОП в останній день місяця, то цього ж дня слід подати заяву на обрання спрощеної системи оподаткування. При цьому на єдиному податку ФОП перебуватимете з 1-го числа наступного за місяцем реєстрації місяця.

-  для переходу на 3-ю групу єдиного податку слід подати заяву протягом 10 календарних днів з дня реєстрації ФОП. При цьому на єдиному податку ФОП перебуватиме з дня реєстрації.

Якщо строки подання заяви будуть порушені, то перейти на єдиний податок ви зможете вже лише з нового кварталу, подавши заяву на спрощену систему оподаткування не пізніше ніж за 15 календарних днів до початку кварталу.

Також протягом року застосувати перехід на спрощену систему оподаткування ФОП може лише один раз. Тобто, якщо ви перший квартал перебували на єдиному податку, а з 2-го кварталу перейшли на загальну систему оподаткування, то знову перейти на спрощену ФОП зможе лише з нового календарного року.

Змінити систему оподаткування – з загальної на спрощену, або навпаки; групу спрощеної системи можливо лише з 1-го числа нового кварталу. При цьому для переходу на спрощену систему оподаткування (єдиний податок) або зміни її групи слід подати до органу ДПС, в якому ви перебуваєте на обліку, заяву на спрощену систему оподаткування не пізніше ніж за 15 календарних днів до початку кварталу, з якого бажаєте  здійснити перехід. В даній заяві потрібно зазначити групу, ставку та дату, з якої ви плануєте перехід.

Для того щоб перейти на загальну систему оподаткування, слід подати заяву про відмову від спрощеної системи оподаткування до відповідного органу ДПС не пізніше ніж за 10 календарних днів до початку кварталу, в якому плануєте здійснити зміни.

 

 Великобагачанська ДПІ ГУ ДПС у Полтавській області