Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Порядок реєстрації програмних реєстраторів розрахункових операцій

опубліковано 15 лютого 2022 о 15:16

В Головному управлінні ДПС у Полтавській області повідомили  програмний реєстратор розрахункових операцій, або ПРРО – це програма, яку можна встановити на смартфон, планшет, комп’ютер чи будь-який інший гаджет, який має операційну систему та підключення до мережі Інтернет.

Законодавством не встановлено обмежень щодо використання суб’єктом господарювання нарівні з класичним  РРО програмного реєстратора розрахункових операцій. ПРРО є альтернативним варіантом застосування традиційного реєстратора розрахункових операцій.

Звертаємо увагу, що у разі, якщо суб’єкт господарювання приймає рішення використовувати програмний РРО замість апаратного РРО, реєстрацію апаратного РРО необхідно скасувати.

Для інформаційної підтримки платників податків на головній сторінці офіційного вебпорталу ДПС України було створено спеціальний банер «Програмні РРО», де розміщена інформація із зазначеного питання (https://tax.gov.ua/baneryi/programni-rro/), зокрема:

ДПС забезпечує безкоштовне програмне рішення для використання суб'єктами господарювання програмних РРО. 

Реєстрація ПРРО здійснюється у такому порядку.

На обліку в контролюючому органі повинен перебувати суб’єкт господарювання, який має намір зареєструвати ПРРО, а також його господарська одиниця, де буде використовуватись ПРРО. Про неї СГ повідомляє контролюючий орган шляхом подання повідомлення про об’єкти оподаткування або об’єкти, пов’язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність, за формою 20-ОПП (F1312004). Додаток до повідомлення містить Пам’ятку для заповнення розділу 3.

Після установки програмного рішення (у тому числі безкоштовного) на відповідний пристрій ПРРО підлягає реєстрації відповідно до Порядку, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від
23 червня 2020 року № 317.

Для реєстрації ПРРО складається заява за формою № 1-ПРРО (форма F1316604). Заява в електронній формі подається на фіскальний сервер засобами Електронного кабінету або засобами телекомунікацій. 

У заяві зазначається локальний номер ПРРО, який присвоюється такому ПРРО суб'єктом господарювання у довільному порядку для його реєстрації та застосування у відповідній господарській одиниці.

Фіскальним сервером здійснюється автоматизована обробка Заяви, за результатами якої ПРРО реєструється або формується відмова в реєстрації ПРРО. Про результати обробки Заяви суб'єкту господарювання надається або направляється інформація засобами Електронного кабінету або засобами телекомунікацій.

Така інформація направляється у вигляді квитанції, що є електронним повідомленням, яке формується програмним забезпеченням контролюючого органу за результатами ідентифікації, обробки електронного документа.

Про реєстрацію ПРРО суб'єкту господарювання направляється інформація у квитанції із зазначенням присвоєного під час реєстрації фіскального номера ПРРО, який не змінюється при перереєстрації ПРРО і зберігається за ПРРО до дати скасування його реєстрації.

Датою реєстрації ПРРО є дата формування фіскального номера ПРРО.

Також для роботи ПРРО необхідно надати дані сертифікатів електронних підписів і/або печаток,  що використовуються ПРРО. Такі дані вносяться до Реєстру на підставі поданих суб'єктами господарювання в електронній формі повідомлень про надання інформації щодо кваліфікованих/удосконалених сертифікатів відкритих ключів, які застосовуються в ПРРО, за формою № 5-ПРРО (форма F1391802) із обов’язковим зазначенням ідентифікатора ключа.

Детальні інструкції щодо заповнення заяви та графи 3 «Ідентифікатор ключа суб’єкта» повідомлення розміщені у відповідному розділі банеру «Програмні РРО».

Для роботи з ПРРО у папці має бути файл лише одного секретного ключа і сертифікат до нього, а не декілька різних.  Ідентифікатор ключа суб’єкта необхідно обрати із сертифіката ключа з властивостями призначення ключа – «Цифровий підпис, Неспростовність». Сертифікати завантажуються із сайта АЦСК.

Формою Повідомлення про надання інформації щодо кваліфікованих/удосконалених сертифікатів відкритих ключів, які застосовуються в ПРРО, не передбачено проведення змін або коригувань даних. Для виправлення помилки необхідно припинити роботу касира з невірними даними шляхом закриття робочої зміни та подати Повідомлення за формою № 5-ПРРО з правильними даними повторно.

Суб'єкти господарювання повинні застосовувати тільки переведені у фіскальний режим роботи ПРРО.

Для переведення у фіскальний режим роботи ПРРО, зареєстрованого у Реєстрі, забезпечення реєстрації розрахункових документів на фіскальному сервері особа, яка здійснює розрахункову операцію (за умови закриття попередньої зміни на такому ПРРО), відкриває робочу зміну, ініціюючи відповідною командою ПРРО автоматичне створення службового документа, якому ПРРО автоматично присвоює локальний номер та тип "Відкриття зміни".

На одному ПРРО може бути відкрита одночасно лише одна зміна.

Протягом однієї зміни може бути сформовано один фіскальний звітний чек/фіскальний звіт.

Для закриття робочої зміни особа, яка здійснює розрахункову операцію, формує фіскальний звітний чек/фіскальний звіт за таку зміну та направляє його на реєстрацію до фіскального сервера.

Протягом дня дозволяється відкрити нову зміну за умови закриття попередньої.

Головне управління ДПС у Полтавській області повідомляє, що до 1 вересня 2022 року в Україні триває кампанія  одноразового (спеціального) добровільного декларування - цивілізованого способу легалізації доходів. Більш детальна інформація за посиланням https://tax.gov.ua/baneryi/odnorazove-dobrovilne-deklaruvannya .

Телефони для консультацій з даного питання розміщені за посиланням https://poltava.tax.gov.ua/kampaniya/zvorotniy-zvyazok/ .

Крім того нагадуємо - з 1 січня 2022 року розпочалася кампанія декларування доходів громадян, отриманих у 2021 році. Задекларуйте доходи та подайте податкову декларацію про майновий стан    і доходи до 1 травня 2022 року! Телефони для консультацій розміщені за посиланням https://poltava.tax.gov.ua/anonsi-ark/29094.html.

Також інформуємо - завантажити програмне забезпечення та ознайомитися з нормативними та інформаційними матеріалами з питань застосування РРО/ПРРО можна за посиланням https://tax.gov.ua/baneryi/programni-rro/.

Телефони для консультацій розміщені за посиланням https://poltava.tax.gov.ua/anonsi-ark/29094.html. Спілкуйтесь з податковою службою дистанційно за допомогою сервісу    «InfoTAX»   https://t.me/infoTAXbot

          Більше інформації на офіційних сторінках у соціальній мережі Фейсбук: Державна податкова служба  України   https://www.facebook.com/TaxUkraine та  ДПС у Полтавській області  https://www.facebook.com/tax.poltava/  Підписуйтесь на канали інформування ДПС Телеграм https://t.me/tax_gov_ua  Державна податкова служба УкраїниYou Tube youtube.com/TaxUkraine

Головне управління ДПС у Полтавській області