Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Про актуальні питання податкового законодавства, йшлося на брифінгу для представників ЗМІ у Полтаві

опубліковано 18 січня 2022 о 15:35

Податківці Полтавщини продовжують інформаційно-роз'яснювальну роботу серед підприємців області щодо особливостей застосування РРО/ПРРО та обліку товарних запасів. Так днями пройшов брифінг для теле та радіо-каналів ТОВ «Край-медіа» під час якого на запитання журналістів відповідав заступник начальника відділу фактичних перевірок управління податкового аудиту ГУ ДПС у Полтавській області Роман Куницький.

Податківець нагадав, що з 1 січня 2022 року застосовувати РРО або ПРРО при здійсненні розрахунків незалежно від виду діяльності й обсягу доходу та вести облік товарних запасів повинні суб’єкти господарювання ‒ платники єдиного податку другої ‒ четвертої груп, які проводять розрахунки в готівковій та безготівковій формах. Звільняються від обов’язку використання касових апаратів спрощенці ‒ платники єдиного податку першої групи та ФОПи, які здійснюють роздрібну торгівлю (крім підакцизних товарів) у сільській місцевості.

Окрему увагу журналістів спікер звернув на наказ Міністерства фінансів України від 03.09.2021 № 496, яким затверджено Порядок ведення обліку товарних запасів для фізичних – осіб – підприємців, у тому числі платників єдиного податку (далі – Порядок). Даний Порядок встановлює правила ведення обліку товарних запасів та поширюється на фізичних осіб – підприємців, у тому числі платників єдиного податку.

Йшлося й про особливості застосовування реєстраторів розрахункових операцій ‒ апаратних і програмних. Зокрема, відповідаючи на запитання фахівець податкової служби відзначив, що суб’єкт господарювання самостійно, виходячи з власних потреб, обирає вид РРО (програмний та/або апаратний), засобами якого здійснюється реєстрація розрахункових операцій, та навів переваги програмних РРО. До того ж програмне забезпечення, розроблене ДПС України, є зручним у використанні і може працювати в режимі офлайн. Встановити безкоштовне ПРРО можна на будь-який гаджет: телефон, планшет, ноутбук.

На завершення брифінгу податківці нагадали, що до 1 вересня 2022 року в Україні триває компанія  одноразового (спеціального) добровільного декларування - цивілізований спосіб легалізації доходів. Більш детальна інформація за посиланням https://tax.gov.ua/baneryi/odnorazove-dobrovilne-deklaruvannya .

Реквізити рахунків для сплати податків розміщені за посиланням (https://poltava.tax.gov.ua/rahunki-dlya-splati-platejiv/).

Додаткову  інформацію можна отримати за телефоном  ІДД ДПС України 0 800 501 007

Спілкуйтесь з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX» https://t.me/infoTAXbot

 

Головне управління ДПС у Полтавській області