Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Про завершення кампанії декларування доходів громадян, отриманих протягом 2023 року, йшлося під час «гарячої лінії» в Лохвицькій ДПІ

опубліковано 25 квітня 2024 о 14:50

Цього тижня в Лохвицькій ДПІ Головного управління ДПС у Полтавській області фахівцями було проведено сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» з питань декларування доходів громадян. На запитання платників податків відповідав начальник Лохвицької ДПІ Володимир Головня.

Додзвонювачів, зокрема, цікавили особливості кампанії декларування доходів, отриманих у 2023 році: який порядок оподаткування і декларування спадщини, доходів від наданого в оренду та проданого майна, термінів сплати задекларованого податку. Також були запитання щодо включення до складу податкової знижки платника податку на доходи фізичних осіб сума коштів або вартість майна, перерахованих (переданих) платником податку у вигляді пожертвувань або благодійних внесків, у період воєнного стану неприбутковим організаціям.

Володимир Головня звернув увагу додзвонювачів, що для спрощення процедури декларування доходів для громадян Державною податковою службою України запроваджено сервіс – передзаповнення декларації про майновий стан і доходи, який доступний в Електронному кабінеті (https://cabinet.tax.gov.ua/). Сервіс є оптимально простим та надає можливість, визначивши лише період звітного року, отримати з Державного реєстру фізичних осіб – платників податку інформацію про нараховані (перераховані) податок на доходи фізичних осіб та військовий збір. 

Крім того, надавши відповіді на запитання в анкеті (щодо категорії платника та виду отриманого доходу), можна отримати попередньо заповнену декларацію на підставі даних Державного реєстру та відповідні додатки до неї; перевірити декларацію та у разі необхідності доповнити інформацію з автоматичним перерахунком податкових зобов’язань. 

Посадовець роз’яснив деякі особливості застосування РРО/ПРРО в умовах сьогодення та наголосив на необхідності забезпечення споживачам можливості здійснювати розрахунки у безготівковій формі із застосуванням електронних платіжних засобів. Також нагадав про розміри штрафних санкцій за порушення вимог законодавства про застосування РРО (ПРРО), порядок використання розрахункових книжок та використання програмного РРО у разі відсутності мережі інтернет.

На всі поставлені питання в ході «гарячої лінії» надано роз’яснення в межах чинного законодавства.

Лохвицька  ДПІ  ГУ ДПС у Полтавській області