Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Легалізувавши активи, громадяни матимуть можливість сплатити меншу суму податків за реалізацію другого, третього чи наступного об’єктів нерухомості (ДПІ у м. Полтаві ГУ ДПС у Полтавській області)

опубліковано 28 червня 2022 о 08:59

В ДПІ у м. Полтаві ГУ ДПС у Полтавській області інформують, що у 2022 році громадяни, сплачують податок на доходи фізичних осіб з доходів, отриманих від продажу об’єктів нерухомості.

Ставка податку залежить від виду такої нерухомості та від кількості продаж. Так, якщо платник податку протягом року здійснить продаж трьох або більше об’єктів нерухомості таких як житловий будинок, квартира або їх частини, кімнати, садового (дачного) будинку (включаючи об'єкт незавершеного будівництва таких об'єктів, земельну ділянку, на якій розташовані такі об'єкти, а також господарсько-побутові споруди та будівлі, розташовані на такій земельній ділянці; земельної ділянки, що не перевищує норми безоплатної передачі, визначені статтею 121 Земельного кодексу України залежно від її призначення чи земельної ділянки сільськогосподарського призначення, безпосередньо отриманої платником податку у власність у процесі приватизації земель державних і комунальних сільськогосподарських підприємств, установ та організацій або приватизації земельних ділянок, які перебували у користуванні такого платника, або виділеної в натурі (на місцевості) власнику земельної частки (паю), а також таких земельних ділянок, отриманих платником податку у спадщину, ставка податку становитиме 18 відсотків.

Також за ставкою 18 відсотків оподатковується дохід від продажу другого та наступних інших об'єктів нерухомості, які не зазначені в попередньому абзаці.

Звертаємо увагу, що у разі другого або третього продажу об'єктів нерухомості, платники можуть зменшити отриманий дохід на суму документально підтверджених витрат на придбання об'єкта нерухомості, розташованого на території України.

Одним із видів такого підтвердження є вартість об'єкта нерухомості, що був задекларований як об'єкт декларування у порядку одноразового (спеціального) добровільного декларування.

Скористатися одноразовим добровільним декларуванням можуть громадяни, які є власниками активів, придбаних за кошти, з яких не були сплачені податки або сплачені не в повному обсязі. До таких активів відносяться і об’єкти нерухомості. У разі декларування нерухомого майна ставка податку становить 5 відсотків.

Таким чином, якщо платник податків має на меті здійснити продаж об’єкта нерухомості, який був придбаний за неоподатковувані кошти, і цей продаж впродовж року здійснюється вдруге або втретє, попередньо він може скористатися правом на одноразове декларування, тобто подати одноразову (спеціальну) добровільну декларацію та сплатити одноразовий збір. Після цього, податок за ставкою 18% необхідно буде сплачувати не з всієї суми доходу, отриманого за продаж нерухомості, а з суми, зменшеної на суму одноразового збору.

Декларація з одноразового збору подається лише в електронному вигляді через Електронний кабінет платника. Сплатити задекларовану суму одноразового збору необхідно протягом 30 календарних днів, з дня подання одноразової декларації.

Звертаємо увагу, що кампанія одноразового декларування завершується    1 вересня 2022 року. Тож, громадяни, які планують здійснити продаж квартири чи будинку мають змогу ще 2 місяці, щоб скористатися правом на одноразове декларування. Використавши його, вони не лише легалізують свої активи, але й сплатять меншу суму податку з доходу від продажу такої нерухомості.

 

ДПІ у м. Полтаві ГУ ДПС у Полтавській області, тел. 593030, 594505