Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Звіт відділу з питань запобігання та виявлення корупції про результати роботи Головного управління Державної податкової служби у Полтавській області за І квартал 2024 року

опубліковано 15 квітня 2024 о 14:00

Протягом І кварталу 2024 року відділом з питань запобігання та виявлення корупції (далі – Відділ, уповноважений підрозділ) Головного управління ДПС  у Полтавській області (далі – ГУ ДПС) було проведено ряд превентивних заходів серед працівників ГУ ДПС спрямованих на запобігання, виявлення та припинення корупційних проявів шляхом надання методичної, консультаційної та практичної допомоги з дотримання норм антикорупційного законодавства.

Вжито 9 організаційно-роз’яснювальних заходів шляхом проведення занять   в системі професійного навчання, службової підготовки з питань вивчення антикорупційного законодавства, проведення робочих нарад, в тому числі за допомогою інтернет-конференцій zoom.ua.

Відділом постійно розробляються та доводяться службовими записками до відома працівників ГУ ДПС інформаційні матеріали, зокрема за І квартал  2024 року було доведено 6 таких матеріалів.

У всіх випадках звернення до Відділу надано практичну та консультаційну допомогу посадовим особам ГУ ДПС, переважна більшість з яких стосувалася дотримання вимог фінансового контролю. Надано 413 таких консультацій.

Проведено індивідуальні бесіди з новопризначеними працівниками, з працівниками, які змінили категорію державної служби та які припинили державну службу в ГУ ДПС. За результатами таких бесід вручено 38 пам’яток щодо необхідності дотримання вимог антикорупційного законодавства та направлено 53 листи-нагадування про дотримання вищевказаних вимог законодавства на електронні адреси, зазначені в особових справах працівників, які припинили державну службу в ГУ ДПС.

У зв’язку з можливим вчиненням працівниками ГУ ДПС правопорушень, пов’язаних з корупцією, Відділом проведено 1 перевірку з питань стану дотримання працівниками управління по роботі з податковим боргом ГУ ДПС вимог спеціального та антикорупційного законодавства під час організації та вжиття заходів з погашення податкового боргу суб’єкта господарювання, за результатами якої стосовно 4 працівників вжито заходи індивідуальної профілактики правопорушень та позбавлено премії.

Також, за результатами перевірочних заходів, в тому числі завершених у IV кварталі 2023 року, протягом І кварталу 2024 року:

4 працівників притягнуто до дисциплінарної відповідальності;

стосовно 7 працівників відкриті дисциплінарні провадження, які тривають.

Виявлено 19 правопорушень у зв’язку не дотриманням працівниками ГУ ДПС вимог правил етичної поведінки в органах ДПС, які пов’язані з вчиненням дій користувачів під час перегляду Інформаційно-комунікаційної системи ДПС.

Разом з тим, виявлено 4 факти несвоєчасного повідомлення про конфлікт інтересів.

У звітному періоді було складено 4 протоколи про адміністративні правопорушення за частиною четвертою статті 1728 Кодексу про адміністративні правопорушення за матеріалами уповноваженого підрозділу, направлених до спеціально уповноважених суб’єктів у сфері протидії корупції.

Відділом перевірено та підтверджено факт своєчасного подання 1760 декларацій та виявлено 6 фактів порушення термінів подачі декларацій, передбачених статтею 45 та пунктом 27 розділу XIII «Прикінцевих положень» Закону України від 14.10.2014 № 1700-VII «Про запобігання корупції» зі змінами (далі – Закон № 1700) у зв’язку з чим до спеціально уповноважених суб’єктів у сфері протидії корупції направлено повідомлення стосовно трьох осіб про несвоєчасне подання декларацій та порушення вимог фінансового контролю.

Відділом розглянуто 16 повідомлень щодо можливих фактів неправомірних дій та порушень етичної поведінки з боку працівників ГУ ДПС.

Вжито заходи проведення індивідуальної (загальної) профілактики правопорушення та загалом оголошено офіційні попередження про недопущення протиправної поведінки стосовно 17 працівників ГУ ДПС, передбачених Порядком організації роботи, спрямованої на запобігання та виявлення корупції в органах Державної податкової служби України, затвердженого наказом ДПС України від 08.10.2020 № 555 зі змінами.

Здійснено опрацювання матеріалів за результатами 11 спеціальних перевірок, що проводяться відповідно до вимог Закону № 1700 стосовно осіб, що претендують на зайняття посад, які передбачають зайняття відповідального або особливо відповідального становища, а також посад з підвищеним корупційним ризиком щодо достовірності відомостей, зазначених особою у декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування.

Крім того, протягом І кварталу 2024 року Відділом забезпечено врегулювання 22 повідомлень про наявність конфлікту інтересів у працівників ГУ ДПС.

Головне управління ДПС у Полтавській області